С думите, че е поръчан от премиера и лидер на ГЕРБ

...
С думите, че е поръчан от премиера и лидер на ГЕРБ
Коментари Харесай

Овчаров: Присъдата ми е поръчкова и абсурдна

 С думите, че е " поръчан "  от премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и предприемача и народен представител Делян Пеевски, някогашният министър и член на Българска социалистическа партия Румен Овчаров изясни неоправдателна присъда против него. Това съобщи пред bTV някогашният министър на стопанската система Румен Овчаров по присъдата на Специализирания углавен съд, който му наложи наказване " Лишаване от независимост " за период от 2 години с 3-годишен изпитателен период за занемареност на " Мини Бобов дол " в качеството му на върховен държавен чиновник и принципал на " Мини Бобов дол " ЕАД.

Румен Овчаров намеси имената на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Добрев и съобщи, че за тях е проблем. Не разрешавам на Пеевски да овладее Българска социалистическа партия, добави Овчаров. Според него основният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e претендент за началник на Специализираната апелативна прокуратура.

Миналата година прокуратурата съобщи на съд Румен Овчаров поради " Мини Бобов дол " за това, че с контракт за наем били трансферирани изключителните права за рандеман на въглища на частната компания " Ораново " ЕООД. От това са настъпили вреди за страната в изключително огромни размери - 16 556 344,68 лв..

Овчаров изясни, че няма такива пари и е почтен, тъй като, по думите му, до момента в който е бил министър, наемите са били платени.

" Въпросът е би трябвало ли и за какво, не одобрявам тезата на прокуратурата, че единствено тя има право и то на етап досъдебно произвеждане и правосъдно, да споделя кой е прав или крив и всяка теза на отбрана или обвинения се квалифицира като защитна теза, те имат такива права като обвинителните. Докато съдът не се произнесе дефинитивно, както прокуратурата може да си твърди нещо си, по този начин и аз мога да пазя своите позиции ", съобщи той.

Осъден съм като министър, че не съм упражнил надзор върху едно сдружение и не съм му събрал наемите, това не е правилно, добави Овчаров.

Той бе приет за отговорен за умишлена занемареност за това, че като принципал на " Мини Бобов дол ", съзнателно не е упражнил надзор върху активността на изпълнителния шеф на мината Пламен Стефанов и с контракт за наем изключителните права за рандеман на въглища са трансферирани на частната компания " Ораново ".

" Обвинителният акт е тезата на прокуратурата, тезата на отбраната - присъдата е поръчкова и неуместна, тъй като страната упражнява своите функционалности като притежател на капитала на акционерни сдружения. По разпоредбите на комерсиалния закон тя играе ролята на Общо заседание, то на никое място няма управнически функционалности, приема годишния доклад и освобождава управлението.

" Точно по същия метод страната е приела устав, с който всички министри като притежатели на капитал упражняват правата си в сдруженията и са тъкмо същите -никъде нямаме право на надзор още по-малко на ръководство ", изясни още Румен Овчаров.

Той още веднъж акцентира, че този наем, който му се присъжда като виновност, е събран и заплатен.

" Съдията през цялото врем е претендент за началник на Специализираната апелативна прокуратура, моят юрист на всяко съвещание му желае оставката, Пламен Евгениев се споделя съдията, а от кой зависи назначението му, зависи от прокурорската квота във Висш съдебен съвет, от Иван Гешев зависи ", сподели още Овчаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР